torek, 14. februar 2012

Sekcija sodnih tolmačev

Pisali smo že o delavnici Eulite Trafut, čas pa je tudi, da zapišemo nekaj o odzivu na uvajanje in izvajanje Direktive o pravici do tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih v Sloveniji. Že skoraj mesec dni je v veljavi novela Pravilnika o sodnih tolmačih, pri Društvu znanstvenih in tehničnih prevajalcev Slovenije pa so pohiteli z ustanovitvijo posebne Sekcije sodnih tolmačev, ki je že sprejela temeljne dokumente, vizijo, poslanstvo, etični kodeks in program dela.

Kot so zapisali v svojem sporočilu za javnost, je bilo potrebo po organiziranem združevanju, zastopanju interesov in zagotavljanju stalnega strokovnega usposabljanja občutiti že več let. Cilj SST DZTPS je tako združiti sodne tolmače v Republiki Sloveniji pod eno streho in v sodelovanju z Ministrstvom za pravosodje, pravosodnimi organi, izobraževalnimi ustanovami, mednarodnimi in nacionalnimi stanovskimi združenji uvesti sistem za rast kakovosti sodnega tolmaštva ter zastopati interese te skupine strokovnjakov, da bi lahko kar najbolje opravljali svoje odgovorno delo kot osebe posebnega javnega zaupanja.

Ustanovitev posebne sekcije sodnih tolmačev je pomemben korak naprej pri zagotavljanju kakovostnih storitev sodnega tolmačenja in prevajanja, hkrati pa tudi prispeva k ozaveščanju vloge prevajanja in tolmačenja oz. prevajalcev in tolmačev v sodobnem svetu. Sekciji in vsem, ki so se ji in se ji še bodo pridružili, želimo veliko uspehov pri uresničevanju vizije in poslanstva.

Ni komentarjev:

Objavite komentar