torek, 22. november 2011

O pravici do tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih

Evropski parlament in Svet sta 20. oktobra 2010 sprejela Direktivo/2010/64/EU o pravici do tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih, ki predstavlja velik mejnik na tem področju in je za vse, ki sodelujejo v kazenskih postopkih, zelo pomemben dokument. Posebej so pomembni členi, ki se dotikajo pravice do tolmačenja, do prevajanja bistvenih dokumentov, kakovosti tolmačenja in prevajanja ter strokovnega usposabljanja (po vrsti 2, 3, 5 in 6).

EULITA, Evropsko združenje sodnih tolmačev in prevajalcev ter Univerza Lessius iz Antwerpna sta v okviru evropskega programa za kazensko pravosodje oblikovala projekt TRAFUT (Training for the Future), ki naj bi pomagal pri pripravah in dejanskem izvajanju te direktive. V naslednjem letu bodo tako potekale štiri regionalne delavnice po vsej EU in prva se bo odvijala od 24. do 26. novembra 2011 v Ljubljani (naslednje pa drugo leto marca v Madridu, junija v Helsinkih in oktobra v Belgiji).

Na delavnicah, ki bodo potekale v obliki modulov in plenarnih zasedanj, bodo sodelovali predstavniki od šestih do sedmih držav članic EU, povabljeni strokovnjaki pa bodo iz vrst sodnikov, tožilcev, odvetnikov, policije, sodišč, ministrstev, nacionalnih poklicnih združenj in drugih, ki se ukvarjajo z različnimi vidiki prej omenjenih členov.

Program ljubljanske delavnice se zdi zelo zanimiv in upam, da bomo lahko kmalu tudi tu še kaj več napisali o dejanskem dogodku.

Ni komentarjev:

Objavite komentar