petek, 24. junij 2011

Peticija proti ukinitvi programa v Westminstru

(c)

Že nekaj mesecev tolmači bolj ali manj glasno protestirajo in izražajo svoje nezadovoljstvo nad odločitvijo, da se zaradi racionalizacije ukine eden od najstarejših in najprestižnejših študijskih programov tolmačenja v Westminstru. Seveda vsi razumemo, da smo se znašli v obdobju krize, ampak ukinjati kakovostne in svetovno priznane študijske programe, gotovo ne more biti rešitev. Še posebej ker se prav v zadnjem času vse bolj poudarja, da se bo ob skorajšnjem upokojevanju generacije baby-boomerjev (zlasti v institucijah EU), pojavil velik manjko tolmačev z angleščino kot maternim jezikom in bi potrebovali več novih, svežih moči.

Te odločitve ni mogoče kar mirno požreti in skomigniti z rameni, češ, jah tudi to se dogaja. Ukinitev takšnega programa ni le velik udarec za neposredno vpletene profesorje in tolmače, ki so sodelovali pri usposabljanju, ter vse potencialne študente (med njimi je tudi veliko tujcev), ampak predstavlja ta odločitev tudi nevaren precedens, za katerega lahko le upamo, da mu ne bodo sledili tudi na drugih fakultetah in univerzah. S podobnim krčenjem se soočajo tudi študentje v programu na SSLMIT v Trstu. Kdo bo naslednji?

Žalostno je, da se breme hudih finančnih okoliščin prelaga na izobraževanje. Ravno to je po mojem tista rešilna bilka, ki lahko s pametnim razporejanjem sredstev in moči ter z vzpostavitvijo premišljenih partnerstev popelje gospodarstva iz krize. Ukinitve si ne zasluži noben študijski program, ki proizvaja kakovostno in zaposljivo delovno silo (kar diplomanti iz Westminstra gotovo so, tako v Evropi kot npr. v OZN). Tolmači so v današnjem globaliziranem svetu še vedno ključni vezni člen v mednarodnem kontekstu, ki zagotavljajo povezovanje ljudi iz različnih kulturnih in jezikovnih okolij, ki branijo eno pomembnejših človekovih pravic, da se izraža v svojem maternem jeziku, in s svojim jezikovnim posredovanjem širijo znanje in sprejemanje drugačnih kultur.

Zato je prav, da se upremo takšnemu nerazumljivemu ravnanju birtanskih (in drugih) oblasti, in se pridružimo peticiji proti ukinitvi tolmaškega programa v Westminstru.

Ni komentarjev:

Objavite komentar