četrtek, 22. december 2011

Izteka se odlično leto, kaj bo prineslo naslednje?

Iztekajoče se leto je bilo zame izjemno pestro in navdihujoče. Po koncu porodniškega dopusta sem začela z raziskovalnim delom in jeseni še s pedagoškim delom, poleg tega pa sem imela vsaj enkrat mesečno priložnost tolmačiti, tako da sem hitro spet "padla" v delovno kolesje. Predvsem me veseli, da sem uspela pridobiti dragocene praktične izkušnje iz tolmačenja, tako konferenčnega (simultanega in konsekutivnega) kot tudi povezovalnega in šepetanega tolmačenja. S tem sem razbila mit, da je na našem malem trgu težko prodreti kot freelance novinec, kar mi je dalo še večji zagon za naprej.

Kot sem zapisala že v eni od prejšnjih objav, sem tudi pedagoško delo sprejela z navdušenjem, tudi s strahom, a vseeno bolj kot priložnost in izziv. Po nekaj mesecih lahko potrdim, da je bila to ena od mojih najboljših izkušenj, od katere sem se že v tem kratkem času veliko naučila in si pridobila še več znanja in veščin tako s področja tolmačenja kot učenja.

Leto 2011 pa mi je povsem nepričakovano prineslo še eno krasno izkušnjo, in sicer mednarodno spletno druženje v okviru srečanj #IntJC na Twitterju na vsaka dva tedna, ki se je na moje veliko presenečenje izkazalo kot dobra in trdoživa "akcija", ki je uspešno prestala prve tri mesece in proti koncu pridobila že zavidljivo veliko število sodelujočih tolmačev. Tudi sama sem trdno prepričana, da gre za dragoceno pridobitev v tolmaški sferi, saj se lahko tolmači na ta način na neformalen in sproščen način pogovarjajo in izmenjujejo izkušnje o različnih vidikih našega poklica in dejanskega dela. Kar je najbolje pri tej pobudi pa je, da pri njej lahko sodelujejo tako izkušeni tolmači kot novinci in študentje, formalno usposobljeni ali samouki tolmači, konferenčni tolmači ali tolmači za skupnost. Vsak lahko veliko prispeva in gotovo lahko tudi vsak izve kaj koristnega in zanimivega zase in njegovo poklicno pot. In za vse to gre zahvala francoskemu tolmaču Lionelu iz Tokia!

Seveda je leto 2011 zame prelomno tudi zato, ker sem v tem letu začela pisati ta blog. Navdih in spodbuda seveda prihajata iz tolmačenja, vendar so me k dejanskemu pisanju najbolj spodbudili zapisi drugih tolmačev, ki so navedeni v seznamu na desni strani. Pokukajte kdaj tudi k njim in se prepričajte, kako fajn so! :)

Upam, da sem z dosedanjimi objavami uspela dobro začrtati pot in da jo bom v naslednjem letu (redneje) nadaljevala z novimi, zanimivimi in koristnimi objavami za študente tolmačenja, tolmače in širšo javnost. Vsem bralcem se že zdaj zahvaljujem, da (redno) prihajate na to stran, in hvala tudi za vse komentarje in pohvale, ki ste mi jih posredovali prek spleta in v živo. Cenim jih in so mi velika spodbuda tudi za naprej.

Leto, ki se poslavlja, je bilo zame tako v mnogih vidikih zame prelomno, vsekakor je bilo pestro in lepo. Upam in želim, da bo tudi leto 2012 krasno leto - za vse! Lepe praznike in srečno!

Za konec pa še en božični video - tolmaški seveda, ker tudi Božiček včasih potrebuje tolmača!

Ni komentarjev:

Objavite komentar